1 kg cytryn 1 kg cukru 1 litr mleka 1 litr 96% spirytusu
Cytryny starannie wyszorować namydloną szczotką, dokładnie opłukać, osuszyć, po czym obrać z żółtej skórki i białego albedo. Z jednej najpierw skroić cieniuteńką żółtą warstwę skórki i odłożyć ją. Starannie obrane cytryny pokroić na cienkie talarki i oczyścić z pestek, po czym ułożyć w słoju zamykanym na klamrę, dodać cukier, spirytus, mleko i odłożoną skórkę z jednej cytryny. Słój dokładnie zamknąć i odstawić na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce (co kilka dni wstrząsać słojem).
Gdy nalew stanie się krystaliczny i nabierze pięknej złocistozielonkawej barwy, starannie go przefiltrować i rozlać do butelek.
Już po dwóch tygodniach dojrzewania nalewka nadaje się do picia. Dobra na zaziębienia i chandrę.