Nalewka farmaceutów

1 kg cytryn
1 kg cukru
1 litr mleka
1 litr 96% spirytusu

Cytryny starannie wyszorować namydloną szczotką, dokładnie opłukać, osuszyć, po czym obrać z żółtej skórki i białego albedo.
Z jednej najpierw skroić cieniuteńką żółtą warstwę skórki i odłożyć ją.
Starannie obrane cytryny pokroić na cienkie talarki i oczyścić z pestek, po czym ułożyć w słoju zamykanym na klamrę, dodać cukier, spirytus, mleko i odłożoną skórkę z jednej cytryny.
Słój dokładnie zamknąć i odstawić na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce (co kilka dni wstrząsać słojem).

Gdy nalew stanie się krystaliczny i nabierze pięknej złocistozielonkawej barwy, starannie go przefiltrować i rozlać do butelek.

Już po dwóch tygodniach dojrzewania nalewka nadaje się do picia.
Dobra na zaziębienia i chandrę.