Nalewka herbaciana

Herbaty przedniej 10 łótów wsypać w kwaterkę wody wrzącej, raz kłębem zagotować, odstawić od ognia, naczynie mocno zatkać i dać się listkom rozwinąć i płyn jeszcze letni wlać do 4 kwart spirytusu a i 3 kwart wody, moczyć 8 dni. Gdy na końcu tego czasu spirytus nie nabrał zapachu przyjemnego podobnego cokolwiek do fiołków, to jest znakiem, że herbata nie była przednia. W tym razie wziąć jeszcze 4 łuty herbaty świeżej, wsypać ją w kwaterkę wody wrzącej i robić co pierwej i po 8 dniach moczenia sam spirytus oddestylować i zmieszać z syropem z pięciu funtów cukru.

Nalewka herbaciana jest bardzo przyjemna, pomaga w strawności, urynę pędzi i uśmierza bóle nerkowe. Można tę nalewkę robić jeszcze przed infuzją. Osiem łótów przedniej herbaty nalać pół kwartą wody wrzącej i w naczyniu zamkniętem moczyć przez godzinę, wodę przez płótno odlać i schować, herbatę mocno wygnieść i włożywszy ją we 2 kwarty spirytusu a, moczyć przez 48 godzin, potem przylać wodę schowaną i dodać syrop z 3 funtów cukru i po 10 dniach moczenia wszystko przefiltrować. Gdyby ta nalewka nie miała zapachu fiołków, to trzeba do niej przylać trochę spirytusu destylowanego z korzeniem fiołkowym. Podług tego sposobu infuzyj, można z hizopu, melisy, miętki draganku, bazylii, majeranku, tymianu, lawendy, szałwii, cząbru i Weroniki robić podobne nalewki.

Ściąga:
1 łut (12 gramów)
1 funt (0,44 kilograma)
1 drachma (objętość) (3.55 mililitra)
1 drachma (masa) (4,3 grama)
1 kwarta staropolska (1,125 litra)
1 kwarta angielska (1,136 litra)
1 kwarta amerykańska (0,946 litra)