Nalewka z czarnych porzeczek

2 kg dojrzałych czarnych porzeczek
1 l spirytusu 70%
0,5 kg cukier
0,4 l wody

Nalewka z porzeczek ma ciemny czerwony (prawie czarny) kolor jest gęsta i słodka. W smaku oczywiście dominują czarne porzeczki ale gdy dodamy odrobinę miodu (np. lipowego) bukiet staje się o wiele bogatszy.

Pozbywamy się liści i szypułek a owoce płuczemy i suszymy na czystej ściereczce. Następnie porzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy spirytusem (max 70%). Słój umieszczamy w zacienionym miejscu na okres 4-5 tygodni. Możemy co jakiś czas zamieszać zawartość – wystarczy raz na dwa dni. Alkohol wydobędzie z porzeczek najbardziej aromatyczne estry. Po tym czasie należy zlać nalewką do innego naczynia.
Porzeczki oczywiście możemy wykorzystać do ciast itp.

Ostudzonym syropem cukrowym z 0,5 kg cukru i 0,4 l wody dosładzamy i odstawiamy do leżakowania na minimum 5 tygodni. W przypadku tej nalewki im dłużej trwa leżakowanie tym lepiej.