Nalewka jeżynowa

1 litr dojrzałych jeżyn
50 dag cukru
0,75 l czystej wódki
0,25 l spirytusu

Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem.
Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 2-3 dni, aż do rozpuszczenia cukru.

Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni.
W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem.

Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką.

Po 2 tygodniach zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek.
Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała.

Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.