1 litr dojrzałych jeżyn 50 dag cukru 0,75 l czystej wódki 0,25 l spirytusu
Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 2-3 dni, aż do rozpuszczenia cukru.
Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem.
Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką.
Po 2 tygodniach zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała.
Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.